Pomysł na obiad, co to się w nie więcej niż 20 minut robi, a nie jest zbytnio banalny, a wręcz przeciwnie! Pomysł na obiad, co to się w nie więcej niż 20 minut robi, a nie jest zbytnio banalny, a wręcz przeciwnie!
2 piersi kurczaka Oldrob 1/2 łyżki masła łyżka oleju 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 3 twarde i najlepiej kwaśne jabłka |
duża szczypta tymianku sok z cytryny sól świeżo zmielony pieprz |
Jabłka myję, kroję na ósemki i usuwam gniazda nasienne.
Piersi kurczaka kroję na zgrabne sznycle, rozpłaszczam dłonią, solę, pieprzę i posypuję niewielką ilością tymianku i większą ilością papryki. Na rozpuszczone masło z olejem wrzucam jabłka, dodaję piersi i smażę na dość silnym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Dodaję sok z cytryny, 2-3 łyżki wody (mięso nie powinno przywierać do patelni), zmniejszam ogień i duszę potrawę do miękkości, czyli jakieś 5-8 minut.
Jabłka nie powinny za bardzo się rozpaść.
Pasuje do tej potrawy przede wszystkim sałatka z selera i jabłek oraz ziemniaki piure.
Hurtownia Drobiu "Oldrob" Andrzej Przybylski
Adres: 10-176 Olsztyn
ul. Bałtycka 10
Tel./Fax. 89/526-36-15, 89/526-01-95
Tel. kom. 695-935-050
e-mail: oldrob@wp.pl
biuro@oldrob.pl